De 5 do’s and dont’s for fodbolddommere på Twitter

Skrevet d. 25. aug 2013 af Thomas Bigum i Facebook

Gæsteblogindlæg af:

Kenn Hansen

FIFA-dommer i Superligaen og cand.mag. i Retorik
Tweeter om alt andet end konkrete kendelser i egne
og andres kampe


Journalisterne banker kun på døren til omklædningsrummet, hvis dommeren har lavet en fejl. Jeg har i hvert fald, i mine snart seks sæsoner i Superligaen, aldrig prøvet at blive hevet ud af badet til en generel skamrosning. Det betyder, at man kun hører om os, når vi er dårlige.

Det er problematisk. For så er omverdenens indtryk af os i bedste fald ikke-eksisterende, i værste fald dårligt. Eftersom jeg er forbandet af at have både kommunikationsuddannelse og -arbejde ledte jeg aktivt efter en platform, hvor retorikeren Kenn kunne bruges effektivt til at kreere en mere nuanceret persona af dommeren Kenn i folks bevidsthed. Mit formål var at vise, at jeg er en person, der tør indrømme fejl med humor og selvironi.

Løsningen var lige foran snuden på mig: Twitter. Det åbnede en ladeport af muligheder, og det viste sig hurtigt at være lidt af en PR-guldgrube. Efter næsten to år på Twitter kigger næsten 4500 med – og rigtig, rigtig mange positive henvendelser har bekræftet mig i, at der er fantastiske muligheder i det kortfattede univers.

Man kan sige, at Web 2.0 har udviklet Dommer 2.0. Jeg kan på ethvert tidspunkt pushe en positiv historie ud til omverdenen. Det kan være sjove observationer, deciderede fakta eller måske en rettelse til en kommentator på afveje. Jeg prøver at dele en dommers arbejdsliv (og lidt til) med resten af Danmark. Antallet af henvendelser fra journalister, der gerne vil skrive en positiv historie, er mangedoblet, efter jeg installerede Twitter på min telefon.

Det tror jeg skyldes, jeg efterlever følgende 5 do’s som dommer på Twitter:

  1. 1. Tweet ofte – dommere har ikke samme naturlige fastholdelseskraft som Medina
  2. 2. Svin dig selv – de tweets, der er bedst respons på, er hvor du tager pis på dig selv
  3. 3. Rapportér backstage – fodboldfans vil så gerne se indersiden af spillertunnellen
  4. 4. Vær aktuel – hvis du kan lave en humoristisk dommervinkel på en aktuel situation i samfundet er der jackpot
  5. 5. Se hvert tweet som en pressemeddelelse – kan den holde vand, hvis ham fra Jyllandsposten går i selvsving

Men hvorfor overhovedet bruge tid på den slags? Skal en dommer ikke bare klappe i og dømme ordentligt. Det mener nogle topdommere stadigvæk, men jeg fornemmer også, at den nye generation af elitedommere er på vej med mig mod en langt mere åben stil. Det kræver dog mod. Sociale medier lever af mod og kant. Og det kan sommetider være i konflikt med en dommers officielle pligter. Min opmærksomhed er derfor hele tiden på, om jeg træder ved siden af. Man kan lave 250 geniale tweets, men hvis den 251. giver problemer, vil det overskygge alle de andre.

Det betyder, at der skal være en vis politisk korrekthed, i hvert fald når man kommunikerer noget i relation til fodbold. Derfor tweeter vi intet om konkrete hold, spillere eller trænere – vi følger dem ikke, og vi svarer dem kun kort, hvis de henvender sig til os. Det er egentlig ærgerligt. En saftig ping-pong ville vise netop hvor sjovt, vi også kan have det sammen. Men hvis jeg en dag laver en fejl på banen – hvilket jeg jo gør med jævne mellemrum – og denne fejl tilfældigvis kommer en spiller til gode, som jeg tidligere har tweetet til, kan der skabes tvivl om, hvorvidt jeg har et tilhørsforhold til ham.

Her er det ikke vigtigt, om det er rigtigt. Fodboldommeres integritet står og falder med, at man slet ikke kan stille spørgsmålstegn ved vores neutralitet.

De 5 dont’s som dommer på Twitter er altså:

  1. 1. Nævn aldrig spillere, trænere, hold – det vil blive brugt i mod dig
  2. 2. Tro ikke, at nettet glemmer – det kan godt være, Champions League-holdet, du kommenterer, er langt væk fra din karriere i dag, men pludselig er du der, og nettet glemmer aldrig
  3. 3. Tro ikke, at fans glemmer – er du vittig på Twitter kort tid efter en afgørende kampfejl – også selvom det ikke handler om fodbold – kan det virke som en unødig rød klud i hovedet på bitre fans
  4. 4. Svar ikke på svinere – jeg har prøvet at svare ”luk røven”, men det gør de ikke
  5. 5. Tweet ikke for tæt på kampstart. Selvom det ikke tager din koncentration, kan det misforstås sådan.

En bagside ved sociale medier er den ubehagelige tone. Når man har lavet en direkte kanal til fodboldfans, kan den bruges begge veje. Efter de mest eksponerede Superligakampe er det standard, at et par håndfulde (og sidste del af det ord er velovervejet) fans synes, de skal evaluere min præstation. Det er klart, at hver eneste gang man stikker næbet frem, og især med noget vittigt, så giver det nogle mennesker lysten til at hakke til. Det sker derfor af og til, at jeg får besynderlige beskeder a la: ”Skulle du ikke hellere til at blive en ordentlig dommer end at skrive på Twitter”.

Det giver cirka ligeså meget mening som at skrive til statsministeren, om hun ikke skal koncentrere sig om at få nedbragt arbejdsløsheden i stedet for at gå med dyre tasker. Men det er der sikkert også nogen, der skriver til hende, og det lever hun sikkert også med. Heldigvis kan en løs trigger-finger på blokeringsknappen frigøre mig for den ulidelige byrde at læse folks svinerier for anden gang. Så alle der følger mig nu har bevist, at de vil honorere min åbenhed med i det mindste den respekt ikke at konfrontere mig med deres irritation.

Al denne tweeten er mulig på grund af en meget liberal kommunikationspolitik for danske dommere. Vi er selvfølgelig blevet bedt om at tænke os om, men der er ganske frie hænder til Facebook, Twitter, tv-interviews og alt andet (i UEFA er der totalt forbud mod at kommentere noget før, under og efter kampe).

Det er dog tvivlsomt, om jeg fortsat kan være på Twitter, hvis jeg kommer op i den helt dyre ende af den internationale rangstige. Det mediepres, der er i forbindelse med Europas største kampe, kan måske ikke bære en tweetende dommer. Det må tiden vise. Men lige nu slipper I ikke for mig.

Følg Kenn hansen på Twitter nu:

Gratis e-bog! Hent den her

Derfor vender dine fans aldrig tilbage - De 7 største dødssynder i håndteringen af Facebook

Helt gratis. Afmeld når som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *