Den største udfordring for Facebooks nye grupper

Skrevet d. 07. okt 2010 af Thomas Bigum i Nyt fra Facebook

facebook grupperDu kender det sikkert. Du skal invitere til fest for dine venner, men der er ikke plads til alle og enhver, og selv hvis der var – er du mest interesseret i at festdeltagerne er en gruppe mennesker du føler den rigtige tilknytning til.

Hvis din allerbedste ven skal invitere til sin egen fest dagen efter, så er de to grupper i vil invitere yderst sjældent ens. Fra din vens synspunkt er der måske en enkelt eller to af dine venner som ikke står ham så nært – og han har en ven, som du aldrig har svunget med.

Facebook prøver at fortælle os, at de med den justerede gruppefunktionalitet gør det nemmere at slå cirkler om mindre grupper i vores sociale liv. Det lyder også rigtigt på alle måder, men det giver kun mening i tilfælde hvor gruppen er fuldstændigt defineret – og ens set fra alle synspunkter.

I eksemplet fra indledningen kan der ikke dannes en facebookgruppe der giver mening. Optimalt set skulle det være muligt for os, at tænke på “de gamle venner fra gymnasiet”, slå en ring om dem, og danne en gruppe. I mange tilfælde vil det kunne lade sig gøre, men kun hvis der er tale om en decideret “sammentømret gruppe”.

Nogle er altid med i en social gruppe på et ydermandat. Personen med ydermandatet vil aldrig nogensinde danne den samme gruppe, hvis vedkommende selv fik lov at starte den op og invitere folk ind. Samtidig med ydermandatet kan engagementet i gruppen være så sparsomt, at det er hæmmende for det sjove ved at oprette en gruppe.

… af den grund synes fundamentet under gruppefunktionen at vakle en kende.

Pyt. Facebookbrugerne kan vinde på det givtige i at danne grupper, som ude i den virkelige verden er fast defineret. Dem der gik på skolen – gik på skolen. Dem der spiller på fodboldholdet – spiller på fodboldholdet. Dem kan man så indkalde til julefrokost.

Men hov, er det ikke hvad grupper i forvejen kunne bruges til?

Jo, nu krydrer vi med noget gruppechat og en masse omtale for at få folk til at bruge den opdaterede udgave. Jeg glæder mig, men skal nok ærgre mig over at de som har en barriere ved at udforske mulighederne – aldrig rigtig kommer i gang.

Gratis e-bog! Hent den her

Derfor vender dine fans aldrig tilbage - De 7 største dødssynder i håndteringen af Facebook

Helt gratis. Afmeld når som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *