Facebook mobning og fremtiden

Skrevet d. 31. maj 2011 af Thomas Bigum i Facebook Klout Mobning Tendenser

Som samfund skal vi vænne os til nye afarter af sårende adfærd i spillet på de sociale medier, men kan vi som voksne opdrage i et spil vi ikke kender?

 

Mobning på Facebook og på sociale medier som helhed har indtil videre primært handlet om en pendant til traditionel mobning bare i en online udgave af det samme. Skolegården er udskiftet med væggen på Facebook, og bagtaleri og trusler farter rundt i form af opdateringer og beskeder. Men nye former for adfærd vil vinde indpas, fordi der er fordele at hente ved at vende nogle ryggen, og kun lade sig se med andre.

Livets store popularitetskonkurrence – nu på steroider

mobning-paa-facebook

Det er i sig selv et problem, at kun få forældre og pædagoger er rustede til at hjælpe og tackle problemerne på de unges vegne. Facebookeksperterne i dette land er jo de unge selv, og det er ikke usædvanligt at have en klasselærer der slet ikke er på Facebook.

Og allerede inden der er skrevet brugbar litteratur om emnet, og indført nødvendigt stof i læreruddannelsen, er der nye tendenser på vej.

I sin bog Årgang 2012, som udkom tidligere i år, gengiver forfatteren Søren Schultz Hansen et interview med en teenagepige der taler om en fra omgangskredsen.

“Hun er rigtig venlig mod mig i virkeligheden. […] Hendes “SEJE” veninder, de kan skrive på Facebook-væggen, men når jeg skriver det samme, så sletter hun det.

Denne manøvre er et klart udtryk for at dette individ er nøje beregnende, når det kommer til plusser og minusser i livets store popularitetskonkurrence.

Kontante fordele til de populære

På hjemmesiden www.klout.com foregår denne moderne popularitetskonkurrence i meget letlæselige tal. Et program drøner ud på de sociale medier, og vender tilbage med din karakter mellem 1 og 100. På samme hjemmeside ligger der meget eksklusive tilbud fra annoncører, som man kan søge om at få del i, men det giver sig selv, at kun de som har en høj karakter i spillet om popularitet bliver udvalgt til at modtage tilbuddene.

Det betyder i sin enkelthed at vi er på vej mod et samfund med lukrative fordele til dem som er dygtige til “spillet”. De som gør som veninden i bogen årgang 2012, nemlig husker at sortere de useje fra, og tilvælge de seje for selv at fremstå sejere. Sådanne handlinger er udspekulerede og sårende, men de vil utvivlsomt blive hverdagsbilledet.

Hent beviset på, at du er taber

Det er ikke decideret mobning, men en alvorlig mutation, der helt elementært giver socialt udfordrede teenagere muligheden for at gå på nettet og læse sort på hvidt, at de er tabere. Subjektiviteten fordufter langsomt, fordi programmer som Klout har en form for indbygget objektivitet. Men kender de voksne til det her? Overvejende er svaret : “slet ikke”.

Derfor er der efter min mening god grund til, at du og jeg kigger i spejlet og spørger om ikke vi som voksne nærmest af pligt skal sætte os ordentligt ind i de nye medier. At der for voksne ikke må findes en undskyldning a la, “Jeg synes ikke selv Facebook giver mig noget”. For hvordan skal vi vejlede og opdrage i et spil vi ikke kender?

Gratis e-bog! Hent den her

Derfor vender dine fans aldrig tilbage - De 7 største dødssynder i håndteringen af Facebook

Helt gratis. Afmeld når som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *