Facebook brugere falder fra, men hvorhen?
Skrevet d. 14. jun 2011 af Thomas Bigum i Facebook Google Tendenser TwitterSå har Facebook tabt dele af sit momentum, og selvfølgelig er der ad den grund en historie at skrive. Pressen har travlt, for det her er nærmest “breaking”. Forudsigelig breaking, but still…
Når jeg bliver spurgt af journalister om mit syn på sagen, har jeg svært ved at få pulsen op. Nu er den højt oppe generelt, i hvert fald så snart snakken falder på sociale medier, men det virker som om jeg ret hurtigt ender i et beroligende gear. Tab i momentum ja, men skift i verdensordnen – ikke endnu.
First-movers, trendsættere og hipsters ved hvor det næste nye foregår, og lige nu kan man ikke pege et sted hen, og sige det er nok denne hest vi skal holde med. Jeg kunne pege på Twitter, men grundlæggende set, mener jeg det kan noget andet. Opfylder andre behov, så det kan ikke rigtig stå som fuldstændig arvtager. Twitter vil dog unægteligt mærke dansk fremgang i anden helvår af 2011.
Masser af heste er stadig ikke nået frem til start. Quora.com pegede amerikanerne på i vinters, men stormen er stilnet af. Her foregår ellers en form for videndeling der blev spået til at være som Facebook bare på næste niveau, men det er forblevet et nichesite, som faktisk måske slet ikke selv har lyst til at gå efter facebooklignende dominans.
Før Quora var der andre navne, men de er ikke engang værd at nævne i et dansksproget blogindlæg. De nåede aldrig over atlanten.
Jeg er for nyligt blevet interviewet til Tid & Tendenser, og her blev jeg bedt om at forholde mig til fremtidens facebookadfærd. Opsummerende skal vi efter min mening kigge mobilt for at få øje på fremtiden. Dem som formår at gøre sig selv til en fast del af vores hverdag på mobilen holder nøglen til sen-10’erne.
Twitter fletter fingre med Apple. Google har Android-styresystemet. I det kapløb er Facebook ikke til at få øje på, med mindre de går ind i markedet med deres egen telefon inkl. styresystem. Rygtet om udviklingen af en Facebook-telefon er dog utallige gange blevet fejet af bordet, og skulle der brygges på noget, er det besynderligt at ingen iøjnefaldende specialister på området er blevet rekrutteret til Facebook.
Men uanset hvilket mærke telefonen er af, og hvilket styresystem der er i den, så er der nogle behov der kan opfyldes – og opfyldes de blændende så vil markedsandele kunne rykkes. IP-telefoni er snublende nært, hvilket inden længe vil sige, at vi kan ringe uden gammeldaws telefontakst, og i stedet trække på WiFi og dermed mobilt dataforbrug. Det findes allerede nu som selvstændige apps, men man kan jo ikke ringe før alle andre også er der. Den opgave ligner Facebooks, og bør snart være tilgængelig.
Lige efter IP-telefoni venter betaling med telefonen. Det har man gjort længe i Japan, men markedskræfter og teknologier har bremset den vestlige verden i den udvikling.
– Men hvad hvis du kan trække en sodavand i en automat med Facebook Credits?
– Hvad hvis du kan betale dine dagligvarer i din app-store?