Ghost Writing i sociale medier – en bombe under ‘systemet’?

Skrevet d. 28. aug 2011 af Thomas Bigum i Gæsteindlæg Personlig Branding Tendenser

Gæsteindlæg af:

Jesper Norup Søbye
Human Kommunikation
Bedre Business i sociale medier
jespernorupsoebye.dk


 

Kan eksterne bureauer varetage andres Facebooksider?

Ja, naturligvis. Kommunikationsbranchens eksistensberettigelse er netop at optimere de andres forsøg på at bringes sig i spil med fx kunder. Kommunikation er midlet og god kommunikation er vejen til bedre Business.

Nej da! Facebook-sider baserer sig på ideer om personlige relationer, hvor forventninger om autencitet og respektfuld, ansvarlig adfærd ikke lader sig overdrage til tredje part. Eller gør den?

Ghost Writing til debat
Med sociale medier er nye virkemåder og spilleregler kommet til. Det udfordrer den moderne virksomhedskommunikation ikke mindst gamle vaner og tænkemåder samt etiske og moralske anliggender. Der hvor cocktailen bliver sprængfarlig er, når omstilling og tilpasning ikke følger trop.

Dette indlæg inviterer til debat om ‘Ghost Writing’ og om, hvilke overvejelser professionelle kommunikationsansvarlige kan gøre sig, når de varetager andres kommunikation i sociale medier…

En drøm der brast
Jeg troede en gang, at moderne digitalteknologi med sociale medier kunne blive et længe ventet og endegyldigt svar på en reel humanisering af forretningsverdenen. At succes i Business i højere grad måtte bero på også at bidrage til en bedre verden i al almindelighed.

Sociale mediers uskrevne spilleregler, baseret på de sociale aspekter af menneskeligt samspil, skulle gøre det af med lav moral og manglende etik i Business. Simpelthen fordi forøget gennemsigtighed i kommunikation og adfærd effektivt ville afsløre uhæderlige metoder i kassetænkningens hellige navn.

Denne romantiske forestilling holder ikke.
Sammenblandingen af kategorier – her sociale medier (humanisme) og business (kapitalisme) – er langt mere kompliceret og menneskets individuelle behov for materiel rigdom tilsyneladende også langt stærkere end interessen for konstruktiv mellemmenneskelig trafik.

– Bør eksterne bureauer oplyse om deres rolle som afsender på vegne af kunder?

– Kan det forsvares at foregøgle nogen en afsender?

– Spørgsmålet kan være, om det er nødvendigt at gøre det?

Vil vi finde os i Ghost Writing?
Risikoen er under alle omstændigheder meget stor og prisen (kan blive) meget høj, når “svindelen” afsløres. Drøftelsen af ‘Ghost’-metoden er ekstrem relevant og der er behov for at blive klogere på, hvad der gavner både Business og almenvellet bedst.

Jeg er hverken naiv eller modstander af metoderne, da jeg erkender, at moderne mennesker for længst har lært at leve med vilkårene i Business. Målet helliger midlerne, men grænserne for, hvad mennesker finder sig i, skærpes støt og roligt i og med sociale medier.

– Men når markedet dikterer, at der fx er potentiale for at drive andres FB-sider, må vi jo finde ud af, hvordan det bør gøres?

Sociale medier synes at være et ‘sted’, hvor mennesker udlever trangen til at opretholde et minimum af menneskelig og forsvarlig adfærd (moral og etik). De uskrevne spilleregler regulerer det mulige og udskiller automatisk dem, som sjofler fællesskabet, den gensidige respekt og af forskellige årsager undlader at opføre sig tilstrækkeligt ordentligt.

– ‘Ghost Writing’ er velkendt i politik – det muliges kunst. Men hvad er muligt på sociale medier?

Ganske som i Business er der én afgørende vej til (langsigtet) succes med

“Er ghost writing på sociale medier utroværdigt?”
Klik og tweet dette »

forehavendet i sociale medier: At begå sig og opnå modtagers gunst baseret på fællesskabets og samhørighedens regler, som disse kontinuerligt modelleres af brugerne.

Mange finder trang til at belyse medaljernes bagsider her i livet og sociale medier er det bedste værktøj til forehavendet, vi nogensinde har set!

– Er det utroværdigt, hvis den der opdaterer f.eks. Facebook giver sig ud for at være en ansat i virksomheden, men slet ikke er det?

– Hvad synes du?

Fyr løs!


Gratis e-bog! Hent den her

Derfor vender dine fans aldrig tilbage - De 7 største dødssynder i håndteringen af Facebook

Helt gratis. Afmeld når som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *