Forståelsen af Edgerank på Facebook

Skrevet d. 04. feb 2012 af Thomas Bigum i Facebook Facebook Hjælp Gæsteindlæg

Gæsteblogindlæg af:

Karina Hvid Jensen
Studerende, Multimediedesigner
www.karinahvid.dk
Praktikant hos Thomas Bigum

Jeg har i noget tid gået med tanken om, hvordan Facebook vurderer, hvordan de forskellige indholdselementer bliver placeret på min startside. De vises nemlig ikke kronologisk, så hvad afgør hvad der vises?

Jeg er stødt på begrebet Edgerank, hvilket jeg anser som yderst interessant.

Begrebet er stadig ukendt for mange, men bør i høj grad prioriteres, når man inddrager det sociale medie, Facebook, i sin markedsføringsstrategi.

På baggrund af dette vil jeg mene, at man skal kende til begrebet, for at opnå de bedste resultater. Ved forståelsen af begrebet kan man netop få mest muligt ud at sin tilstedeværelse på Facebook. Man kan nemlig opnå mere synlighed.

Facebook opererer som nævnt med begrebet Edgerank. Ved Edgerank forstås resultatet af den algoritme, som Facebook anvender til at beregne værdien af hvilke indholdselementer brugeren bliver vist i nyhedsstrømmen (newsfeed).

Edgerank omhandler med andre ord, hvordan ens opslag på Facebook bliver placeret på modtagerens startside. Hvordan optimerer man chancen for at opslaget når ud til modtagerne?

Begrebet indeholder tre faktorer som er væsentlige at have kendskab til og ikke mindst kunne forstå, så opslaget bliver udarbejdet optimalt.

1. Aktualitet
2. Affinitet
3. Vægt

Aktualitet
Dette punkt går simpelthen ud på, hvor nyt opslaget er på Facebook. Facebook placerer, i en vis grad, opslagene efter hvor lang tid siden det er blevet offentliggjort. De nyeste opslag vil, set i forhold til denne faktor, blive placeret efter aktualitet – men de to andre faktorer kan forskyde kronologien.

Affinitet
Ved denne faktor vægter Facebook, hvor tæt afsender og modtager er på hinanden. Hvor tæt er det indbyrdes slægtsskab? Det skal forstås om modtageren er en man ofte interagerer med på Facebook, eller om det er en modtager, som ikke er aktiv i dialogen. De facebookfans du oftest aktiverer med har høj affinitet med din facebookside. På deres startside kan dine opslag så springe op foran i kronologien, som følge af høj affinitet.

Vægt
Den sidste faktor handler om “resten”. Hvis mange er aktive under et opslag, så øges vægtningen af det. Hvis det ikke blot er fremmede, men en eller flere af modtagerens venner der er aktive så vægtes opslaget endnu højere. Endvidere er der forskel i vægtning af typen af opslag. Det vides at billeder vægtes højere end video, som vægtes højere end tekst, der menes at vægte højere end links der peger ud af Facebook.

Ud fra ovenstående tre faktorer er du blevet bekendt med begrebet Edgerank. Facebooks eksistensgrundlag er, at brugerne generer indhold, så platformen forbliver interessant for brugerne. Dermed er det Facebooks opgave, at levere de mest interessante indslag til brugerne, hvilket Edgerank sikrer.

Næste step er, at have disse forhold i baghovedet næste gang der udarbejdes nye opslag. Altså skal man offentliggøre opslaget, når man ved ens fans er aktive i givende tidsrum. Ydermere er målet at få flest mulige modtagere (fans) til at reagere på opslaget, da det via affinitetsstigning formodes, at næste opslag er endnu mere synlig hos dem der reagerede.

Husk derfor på, at det er ikke er antal fans/modtagere som er vigtige, men om de er aktive. Hvis en lille andel af modtagerne kun interagerer med opdateringerne, vil opdateringerne kun blive vist for en brøkdel af dine fans/modtagere.

Mit råd til dig er dermed, at du næste gang du finder på indhold har Edgerank i baghovedet. Med denne gennemgang af begrebet, håber jeg du har fået mere forståelse for, hvordan selve Facebooks ”maskinrum” fungerer.

Har du spørgsmål er du velkommen herunder.

/Karina

Gratis e-bog! Hent den her

Derfor vender dine fans aldrig tilbage - De 7 største dødssynder i håndteringen af Facebook

Helt gratis. Afmeld når som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *