Det kan Tandbørsten gøre for din strategi på sociale medier

Skrevet d. 25. sep 2012 af Thomas Bigum i Facebook Facebook Hjælp Tendenser

strategisocialemedierHusk lige tandbørsten er tilbage på dansk TV, og straks har stort set alle en holdning til, om det er underholdende. Ser vi forbi formatets evne til at underholde på TV som medie, og kigger på grundelementerne, synes jeg, at der er spændende perspektiver til brug i en strategi på sociale medier.

Det som fik mig op af sofaen tilbage i 90’erne, da Tandbørsten kørte første og anden gang, var spontaniteten, og det ekstraordinære research-arbejde. Vi havde ikke før været vidne til at tilfældige quizdeltagere kunne vinde diverse sager eller kontante beløb, uden stort set at gøre andet, end at blive bragt i centrum.

Spontanitet
Det spontane virkede sindsoprivende, og gør det stadig, f.eks. da værten Christian Fuhlendorf i årets 2. afsnit betalte en deltagers regninger, hvis altså deltageren, inden konvolutten åbnes, kunne sige hvilke beløb regningerne sådan cirka lød på.

Tandbørste-publikum klapper og hujer mere ved en gevinst på kroner 1.800, end der hujes når der i andre formater såsom Millionæren uddeles f.eks. 50.000 kroner.

Afstand
Ligeledes i 2012-sæsonens afsnit 2 blev en deltager sendt til sydfrankrig uden varsel, for at deltage som skuespiller i en dansk spillefilm. Nuvel, han skulle vist svare på tre spørgsmål, men det er ikke det centrale i præmissen. Det centrale er det ekstraordinære ved, at en flyver allerede venter på ham, at afstanden til Sydfrankrig dermed er ligegyldig, og at det i stedet er nu-og-her.

Tid
Netop nu-og-her er også et grundelement i Husk lige tandbørsten. Det er både en del af hovedpræmien, og også et element i de små elementer i løbet af programmet. Vi bærer som mennesker rundt på en opfattelse af, at en konkurrence har et tidsrum der skal løbes igennem, fra starten af konkurrencen hen over deltagelsesperiode til eksekvering af præmien. Alt er skåret ned og nærmest væk, når det er i Tandbørstens rammer.

Nye medier nye muligheder
Alle ovenstående elementer udfordrer den gængse opfattelse af, hvordan en konkurrence forløber, og netop i sin uortodokshed opstår det underholdende ved Husk lige tandbørsten. Ser vi på nutidens muligheder for at quizze, så ER der faktisk alt mulig grund til at udfordre standardopfattelsen af quiz og konkurrencer. Alene fordi vi kan.

Med sociale medier kan vi være spontane, fordi publikum er på hele tiden. Afstanden til publikum er på sin egen måde også ophævet, fordi vi er forbundne via nettet, som en erstatning for at være fysisk forbundne. Sidst men ikke mindst foregår kommunikationen nu-og-her, faktisk i så høj grad, at døgngammel kommunikation er druknet og glemt.

Konkurrencer på Facebook
Selv ser jeg således nye uopdagede græsgange i de klassiske facebookkonkurrencer, som jo af en eller anden årsag næsten stort set altid følger det gammeldags og klassiske dogme, med en semi-lang deltagelsesperiode, en kåring og en tid bagefter med eksekvering og overdragelse af præmier.

But why?

Hvorfor ikke i stedet slå i Tandbørste-gear, og skrive klokken 20, at inden klokken 20.30 skal folk gøre noget, for så med det samme at få præmien? Hvorfor ikke giver præmier uden grund, når vi ved det giver likes og klapsalver. Hvorfor ikke gøre den research der skal til, og selv tage sig af afstanden til vinderen, ringe på døren og overrække præmie med nu-og-her dækning på Facebook?

Masser af idéer dukker op, når de ovenstående tre grundelementer fra Husk lige tandbørsten bringes i spil. Opgaven for dig, er at udvikle konkurrenceformater der kan eksekveres i facebooks miljø. Husk lige at facebooks konkurrenceregler skal overholdes(!)

Husk også, at du kan altid kontakte mig for hjælp til udarbejdelse af strategier til sociale medier.

Gratis e-bog! Hent den her

Derfor vender dine fans aldrig tilbage - De 7 største dødssynder i håndteringen af Facebook

Helt gratis. Afmeld når som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *