Røde Kors Og Sociale Medier. Et Interview Jeg Ikke Anede Skulle Ende Med At Handle Om Håndværkere.

Skrevet d. 09. jan 2014 af Thomas Bigum i Facebook Gæsteindlæg Personlig Branding

Interview med:

Simon Willer
Digital konsulent hos Røde Kors med stærk passion for sociale medier.

Følg Simon på Twitter
Følg Simon på Google+
Simons blog findes på getsocial.dk

Hvordan vil du betegne det at arbejde med sociale medier?

Som et håndværk.

Et håndværk forbindes ofte med at eksekvere et konkret stykke arbejde som at bygge en stol, lave en grafisk illustration eller skrive en god tekst. At arbejde med sociale medier og online markedsføring kan efter min mening betegnes som et håndværk. Et håndværk du faktisk kan blive god til det.

Alt afhængigt af din jobbeskrivelse vil du bevæge dig mellem niveauerne strategi, taktik og eksekvering – og på hvert niveau er det så forskellige værktøjer, du skal have op af værktøjskassen.

Hvordan er så tilværelsen i Røde Kors for ”håndværkeren” Simon Willer?

Røde Kors har en størrelse, så det ofte er forskellige kollegaer og afdelingschefer, der beskæftiger sig med håndværket på de forskellige niveauer og derfor skal jeg være bevidst om, hvem jeg snakker med og hvilket niveau, at vi taler sammen ud fra. Generelt vil jeg sige, at cheferne gerne vil vide om vi følger strategien og bevæger os frem i det rigtige tempo. Mine kollegaer og jeg taler ofte taktisk sammen. Det kan være en snak om hvilke platforme vi skal være på og hvorfor.

Hvor sætter det spirende håndværkertalent bedst ind for at blive bedre?

Når vi i Røde Kors planlægger kommende kampagner, så taler vi også på et eksekverende niveau. Vi bevæger os ofte omkring Facebook, rodekors.dk, SEM, emails, videoer og analytics.

Du skal som online kommunikatør kende hele paletten omkring det at lave en succesfuld online kommunikation.

Følger du ikke løbende med i de seneste tendenser og cases, så kan du hurtigt komme bag ud. Så sørg for at følge spændende blogs og de rigtige mennesker på sociale medier, der kan give dig den værdi og viden, der er nødvendig for at kende paletten indenfor online marketing og kunne se mulighederne for det sted, hvor du er ansat.

Du skal også bruge meget af din tid på at blive bedre til at eksekvere. Jeg oplever, at mange har en holdning til de overordnede tanker, men det er ved leveringen af indholdet, du virkelig skal være skarp og dygtiggøre dig, da det er her, at kun få har praktisk erfaring.

Men kan social media-håndværkeren mestre både det strategiske, det taktiske og det eksekverende niveau?

Selvom det er vigtigt at kende til hele paletten og kunne bruge forskellige værktøjer fra værktøjskassen, så mener jeg samtidig også, at du skal kende dine primære ekspertiser.
Når du bliver ansat i en stilling der vedrører sociale medier, så er det selvfølgelig det, du primært skal vise egenskaber indenfor. Men virkeligheden i mange organisationer er, at du ikke sidder og arbejder i en lille social media-silo, så hvilke andre ekspertiser er det, at du bringer ind i virksomheden?

Det kan være alt muligt. Er du mester i at bruge analytics-data til at forbedre hjemmesiden? Er du virkelig god til at skrive tekster til nettet – både dem, der sælger og dem der er involverende? Eller hvad er din specielle ekspertise, som alle kollegerne kender og derfor altid spørger dig om? Kan du lave en digital strategi? Er du god til at se potentialet i forskellige platforme? Eller ved dine kollegaer, at de altid kan blive fyldt op med ekstra energi efter en samtale med dig?

I paletten er der også ting, at du gerne vil være bedre til. Jeg har fundet det vigtigt at identificere nogle områder, jeg gerne vil blive bedre til og derefter arbejde med dem en efter en. Det gør jeg ved at læse om emnet og sætte mig i situationer på jobbet, hvor jeg skal bruge den egenskab. Hvad vil du gerne blive bedre til?

Hvor skal social media-håndværkeren efter din mening søge sin lykke?

håndtering social medierDet er klart fedest at lave, noget du er passioneret omkring. Derfor skal du prøve at finde en passion for det brand, at du er ansat hos. For mig har det ikke været noget problem med Røde Kors.

Jeg synes, at det er enormt fedt at kunne arbejde med digital kommunikation og sociale medier (håndværket) og samtidig være en del af en organisation, hvor fokus er at hjælpe andre (passionen).

Sammen med passion skal der også følge en tiltro til brandet. Er du stolt over at arbejde med produkterne eller har du det lidt dårligt med at skulle snakke om det? Når du arbejder med sociale medier, så skal du have lyst til at tage del i snakken omkring produktet. Det er svært at involvere sig i et brand, hvor du ikke helt ved om det er værd at snakke om og nogle gange forsvare.

Hvad giver det dig, at du er den tand ekstra involveret?

Spørgsmålet er, ”hvad giver det Røde Kors?”, og svaret er loyalitet.

Loyale ansatte er altid de fedeste og som ansat til at varetage et firmas eller organisations tilstedeværelse på sociale medier, så skal din arbejdsgiver vide, at du er loyal overfor brandet. Du skal ikke bare snakke godt om det, når du er på arbejde, men også når du tweeter eller er på cafe privat. En community manager har sjældent (helt) fri.

Ovenpå en røvfuld passion for brandet, hvad driver så din lyst til at have et job, man ikke har fri fra?

BRUGERNE! Hvis du ikke husker, at du og brandet er der for dem, så skal du nok finde et andet job. Din grundholdning skal være, at du gerne vil lære brugerne at kende, give dem brugbart indhold og en kæmpe krammer.

Jeg har oplevet, at det som ansatte ofte kommer til at snakke mest om er brandet. Men den samtale er ikke det vigtigste for dine brugere. Du skal indgå i en samtale med dem og lære dem bedre at kende. Hvad er de interesseret i og hvordan kan du hjælpe dem?

Vi ved at brugere/kunder/folk stiller mange krav – where to start?

Når du/brandet starter en tættere relation med brugerne, så skal du lytte til dem. Alt efter hvor organisationen er i arbejdet med sociale medier, så er lytteopgaven forskellig.

Ankommer du til en organisation, der ikke har nogen tilstedeværelse på sociale medier, så må du selv i gang med at finde samtaler på Twitter, fora, Facebook etc. Lyt til hvad folk skriver positivt og negativt. Derefter kan du begynde at lave egne kanaler på Facebook eller hvor det er relevant.

De fleste organisationer, der ansætter en ansvarlig for sociale medier har anno 2014 nok en eller anden form for tilstedeværelse på sociale medier. Derfor kan du også bruge virksomhedens eksisterende kanaler til at lytte. Start med at læse gamle opslag, kommentarer og statistikker. Hvad kan du uddrage om brugerne af dette?

Hvor vil du så anbefale at tage det hele hen efter vi har lyttet?

Nogle gange lærer du mest om brugerne ved de skæve opdateringer. Det er mest oplagt er at lave opslag, der har en direkte tilknytning til brandet og det nok også det, at brugerne forventer. Men hvad kan du lære om brugerne, hvis du spørger om ting, der ikke relaterer sig til brandet? Tør du det? Jeg er stor tilhænger af, at man som brand skal turde eksperimentere med sit indhold, og derfor kan du både prøve at skrive som en person og også forsøge noget i mere corporate stil.

Du ved ikke hvad, der virker før end, du har prøvet det.

Hvornår begynder det så at give mening for en social media-håndværker?

Når tingene flytter sig.

Du skal blive ved med at lave indhold, der er brugbart for brugerne. Det kan være, at de første 19 opslag ikke sælger noget som helst, men det tyvende opslag du poster, hvor du smider linket til produktet gør. Det sker, hvis du bliver ved med at vise din interesse i brugerne, så deres tilknytning til brandet stiger.

Hvis tingene giver mening for brugerne, og du løbende viser interesse, så flytter tingene sig. De flytter sig ned mod formålet, som også er det cheferne vil have, at det skal gå. Som håndværker er det altså din opgave at flytte brugerne mod målet, og dit bedste værktøj er interesse.

Gratis e-bog! Hent den her

Derfor vender dine fans aldrig tilbage - De 7 største dødssynder i håndteringen af Facebook

Helt gratis. Afmeld når som helst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *