Slår du en (solid nok) krog i folk? Hvad James Bond kan lære dig om videoproduktion til Youtube
Skrevet d. 02. mar 2014 af Thomas Bigum i YoutubeEngang var der ikke så meget at vælge mellem.
Engang var alternativet ikke-eksisterende.
Det vil sige, at en film sagtens kunne starte langsomt uden at miste sit publikum. Publikum havde nemlig ikke noget andet at gå efter. Rulletekster kunne være først i en film. Nyd (så godt du kan) denne intro til en film med John Wayne fra 1970.
Bond og hooket
Når jeg tænker over det med rulleteksterne, er James Bond det første, der slår mig. Her var der altid en åbningsscene før rulleteksterne. Friskest i hukommelsen er åbningen fra Casino Royale
Vi kan lære af Bond. Den måde filmene er skåret på i introen bør du tage med i din videoproduktion til nettet.
Mulighedernes tid
Præmissen med at seeren har god tid, er nu skyllet væk sammen med flodbølgen af muligheder. Det er mulighedernes tid. Et spil på mobilen. Facebookopdateringen der venter lige under den du er nået til. Det næste videoklip på youtube.
Det betyder, at brugerens tålmodighed er ULTRA lille. Fristelsen for at skride videre er ULTRA stor, og det skal vi som virksomheder forstå, når vi agerer i en ny virkelighed. Når vi skal fange den helt almindelige internetbruger, må vi forlade gamle metoder, og benytte dem som passer til tiden.
Gamle hunde i en verden der kræver nye tricks
Når garvede folk, har arbejdet henover de seneste års forandringer, så er der øget risiko for at begå fejl.
Vil du i 2014 lave solidt produceret video til nettet, vil det være nærliggende at opsøge rutinerede kræfter. Men har den garvede hund blinket et millisekund (3-5 år) i sin faglige udvikling, så passer tandhjulet simpelthen ikke til maskinen. Maskinen der hedder internettet, hvor brugerens tålmodighed og forventning er de tandhjul, der skal falde i hak med videoproduktionen.
Tillad mig at vise et par eksempler, uden at det skal ses som en kritisk pegefinger. Lad os sammen tage ved lære af det åbenlyse.
Eksempel 1 – Herslevs herligheder
Tryk play, og læg mærke til hvor lang tid, der går før du som seer har forstået hvad du får ud af at se med. Udsæt den for “whats in it for me?”-testen.
Selv er jeg i tvivl om jeg overhovedet når at forstå hvad pointen var. Faktum er at adskillige sekunder render af klokken, og det vil i en hektisk virkelighed betyder, at jeg er skredet meget hurtigt.
Eksempel 2 – JyskebankTV
Ovenstående eksempel er nok resultatet af forholdsvis få midler at arbejde med. Mangel på erfaring. Mindre grad af professionalisme.
Men se med, når de professionelle arbejder. Tæl sekunderne før du får svar på “whats in it for me?”
Jeg når personligt ud til femogtyvende sekund, før jeg har fået svar på, hvorfor jeg er der, og dermed kan tage stilling til om jeg vil blive.
25 sekunder er 100 år i denne tid. Afbrydelserne er alle vegne i form af notifikationer online og prik på skulderen offline. Visheden om at jeg kan skifte til noget, der med sikkerhed er interessant borer sig ind i min utålmodighed.
Tik, tak, tik tak… 25 sekunder!
Eksempel 3 – Jon Loomer
Tæl sekunderne. Hvor mange går der, før du ved, om du skal blive eller skride?
4 sekunder. Nuff said.
Eksempel 4 – Søren og hakkebøfferne
For at kaste et kødben til skaberne af den første video med Herslevs herligheder, så se her en anden video fra samme folk. Jeg har fundet begge videoer på Aarstidernes Madbio, så det er et kvalificeret gæt, at begge videoer er lavet af samme folk.
Her kommer Søren til sagen på blot 8 sekunder
Et stykke indhold på nettet, som vi forstår, hvad vi skal bruge til…. hurtigt.
Eksempel 5 – Først hook – så præsentation
Snup det sidste eksempel fra vores egen videomarkedsføring. Den læring som kan samles op fra ovenstående eksempler benytter jeg mig af i mit manuskript. Først skal seeren hookes, og fancy intro skal og må (måske for evigt) pakkes væk. De er overflødige i en hyper-indholdsrig virkelighed vi lever i… seeren har ikke brug for den.